Șorțul, Neculcea si Viziteu

Introducere

În plin dezmăț pandemic era de așteptat ca unii dintre noi să profite de necaz și să pândească să facă bani.

Dacă unele companii au preferat să își aducă aportul prin donatii, precum Dedeman, Agricola, Pambac, etc., altii și-au propus să profite de această ocazie.

După cum ați văzut, spiritul antreprenorial s-a aprins în toată lumea, așadar și la Bacău sunt unele firme care au căpătat contracte pe bani publici pentru echipamente de protectie, dezinfectanti, etc. Unii dintre ei au făcut doar speculă, altii au trecut repede pe productie. Măști de bumbac, manuși de unică folosintă, dezinfectanti pe bază de clor sau alcool, sunt produsele care au început să fie făurite pe plan local de către mici afaceriști.

Acum intra în scena politicul. Firme ascunse pe numele unor terti, amici ori afini, au căpătat contracte grele pe bani publici și nu doar aici în Bacău, dar aproape în toată tara. DNA va trebui să facă anchete după ce trece starea de urgentă, sunt lideri politici nationali ori șefi de institutii implicati în mizerii din astea, iar despre aceste cazuri vorbește Libertatea.ro în detaliu și mult mai bine decât aș putea eu aici pe blog.

Context local

Ce nu scrie încă pe Libertatea.ro am să scriu eu în rândurile următoare. Era de așteptaptat, așa cum am zis și mai sus, să găsim membrii partidelor sistemice PNL și PSD implicate în afaceri cu aromă de covid19, însă era mai putin de așteptat să întâlnim membri USR de marcă implicandu-se în afaceri cel putin dubioase, în aprecierea mea. La inceputul crizei Covid19, când a debutat și Starea de Urgentă în România și aveam dreptul la circulatie restrictionat, vicepreședintele Camerei Deputatilor, Viziteu Stanciu Daniel Lucian ajunge din întâmplare prin Filipești (se plimba omul așa prin judet, ce urgentă putea să aibă la Filipești?). Aici descoperă raiul dezinfectantilor din Bacău, Romchim, o companie care apartine nici mai mult nici mai putin celui care detine Azia și restaurantul Podul cu Lanturi, domnul Neculcea. Și se naște un foileton, cumpară din banii lui niște litri de dezinfectant și incearca să-i bage pe gât la DSP Bacău, unde a fost evident refuzat pentru că astfel de achizitii (fie și donatii) trebuie să îndeplinească niște conditii, proceduri, să corespundă tehnic, etc., nu intru în detalii că nu asta era important. Postează pe facebook actiunea de erou, pozează în superman cu bidonul în cap pe post de vizier (absolut ridicol), apoi fuge în emisiunile posturilor locale de pe social media și ridică în slavi producatorul Romchim. După el, tot partidul USR BACĂU a început marketingul agresiv, prin postari pe grupuri și comentarii promovând firma lui Neculce. Oare asta trebuie să facă un politican, un partid care se dorește alternativa actualilor? Mâine, poimâine ne spune și marca unui medicament și ne indică Farmacia de unde să-l achizitionăm. Ori poate urmează vreun sul de hârtie, vreun pachetel de tigări moldovenești?!

O adevărată agentie de publicitate a devenit Usr Bacău pe timpul pandemiei, iar președintele său un adevarat agent de vânzări (așa cum veti vedea și in poză, dovada). Timpul a trecut, publicitatea a sforăit pe facebook, iar în acest moment intiativa este la un vicepreședinte al USR Bacău, Ileana Cosanzeana politicii bistritene, antrenoarea de mame, așa cum observati din poza atașată, doamna Ana Groza. Tot reclamă, tot agent de vânzări, tot Romchim, tot pe bani, că nici nu înteleg unde-i ajutorul pentru comunitate, dezinfectant se gasește acum peste tot, la preturi decente, de ce ar trebui să cheltuiască Maternitatea banii din donatii taman pe dezinfectantul acestui producător?

Problema mea, poate și a voastră

Cât de legală este actiunea Vicepreședintelui Camerei Deputatilor, Viziteu Stanciu Daniel Lucian, de promovare, publicitate, chiar de vânzare a produselor unui privat (călăretul ăsta dă și preturi, face aprecieri de piată, etc)? De ce nu a facut reclamă și altor producatori din Ploiești, Brașov, Timișoara, etc., doar el nu este Vicepresedinte al Camerei Deputatilor din Bacău, ci al Camerei Deputatilor din România? Pe când îl vom vedea pe colegul lui “Ariel, coada de purcel” (știti clipul colegului din USR, nu?!) că face promovare companiilor care chiar au făcut ceva pentru comunitatea băcăuană, care au donat sute de mii de euro pentru Spitalul Judetean, precum Dedeman, Pambac, Agricola, Barier, etc.? Exită în România o lege care permite lobby demnitarilor români? Ne putem întreba ce interes există în randul liderilor USR BACĂU în a vinde efectiv produsele Romchim, așa cum face Ana Groza pe pagina ei de facebook unde indică cum să fie cheltuiti banii din donatii? (este o mizerie de postare, a unui politician care speră că va prinde post caldut pe bani publici).

Vă imaginati ce pot face acești pofticioși de putere și posturi în administratie, ale cui interese vor servi? Cum vor aprecia ei interesul cetăteanului, dacă în timp de pandemie, cu sute de infectati în judet, ei au tocmit la ceas de seară si cu Șorțul strâns dezinfectant?

Ultima întrebare este pentru cei care ati citit până la capăt: Ce au în comun un Șorț, Neculcea si Viziteu?

3 thoughts on “Șorțul, Neculcea si Viziteu”

  1. Treaba cu “DNA trebuie sa faca anchete” e degeaba.
    DNA Bacau n-are nici o treaba cu anticoruptia, dimpotriva, DNA Bacau protejaza coruptia.

  2. Sa vorbesti atat de cinic despre o persoana pe care nu o cunosti si care aduce zilnic plus valoare comunitatii noastre prin actiunile ei de voluntariat mi se pare adevarata problema a acestui articol.

    Mai mult, ar trebui sa sustinem
    economia bacauana cu toate fortele. Dedeman si Agricola s-au dezvoltat cu sprijinul nostru, al comunitatii si promovarea locala trebuie sa fie laudata nu acuzata domnule jurnalist.

    Mi se pare mie sau vorbiti cu “sete” de ciolan?!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *