Fieful lui Viorel Hreneciuc

foto: cursdeguvernare.ro

Vladimir Tismaneanu


“Informatorul, definit de la bun inceput drept ‘elementul de bază al acțiunii informative’, este principala categorie de surse pe care se baza rețeaua Securității, fiind recrutat si dirijat pentru culegerea sistematică de informații despre persoane, evenimente, acțiuni, medii profesionale etc Informatorul era selectat si instruit să desfășoare o activitate mult mai ofensivă decât persoana de sprijin, lucra intr-o maniera sistematică, bine organizată, avea acces la informații foarte utile despre persoana sau mediul pe care il supraveghea, avea aptitudini dovedite pentru genul acesta de activitate, avea o bună acoperire in mediu si nu risca să fie deconspirat. In aceasta categorie puteau fi incluși atât cei proveniți ‘din mijlocul elementelor străine de clasa muncitoare’ (inclusiv deținuți politici, recrutați prin șantaj sau constrângere), cat si persoane atașate regimului, dar nesuspectate in anturajul in care urmau să fie dirijate”. (op. cit., p. 506)


Și astăzi tot așa se produce informația in mare parte insa nu sunt atat de invazivi. Trebuie spus ca exista totuși o diferență între ce facea informatorul Securitatii si colaboratorul de astăzi al diferitelor servicii care culeg informatii. Am vazut de multe ori indivizi care la disperare ajung sa arunce cu pietre in SRI, confunda institutia cu “baietii cu ochii albastri” sau “intelligence” (expresii des intalnite in diferite medii astăzi).


Eu cunosc un tip Viorel care si-a facut in 30 de ani de activitate o retea de influenta capabila sa puna in dificultate orice institutie a statului. Implicati in toate structurile de stat, la toate nivelele, prin numiri politice, prin inginerii de tot felul si cu CV-uri cosmetizate, stapanind sursa informatiei si dezvoltand afaceri in segmentele strategice, etc., conduc de 30 de ani tarisoara asta si o amagesc cu o fata morgana numita Democratia. Nomenclaturistii, despre ei vorbesc, oligarhii! Nomenclaturistii nu sunt simpli cetateni care au dobandit influenta datorita calitatii lor de lideri, nici simpli functionari. Rolul functionarilor este sa execute ordinele organelor guvernamentale, pe cand nomenclatura e cea care da ordinele. Functionarii sunt slujitori privilegiati ai statului, nomenclaturistii sunt stapanii partidelor. Sa nu confundati nomenclatura cu burghezia, insemnul ei distinctiv nu este proprietatea. Cei care au mostenit puterea in ’89 nu sunt doar avuti, pentru ca astăzi multi cetateni sunt avuti din afaceri, dar alcatuiesc o clasa superioara, ei sunt Decidentii. Functia de baza a nomenclaturii este exercitarea puterii. Uite asa distingem mireasma feudalismului in acest mod de organizare, fiecarui nomenclaturist i se incredinteaza un fief, asa cum in trecut fiecare vasal primea un domeniu de la suzeranul sau. In Democratia noastra custom, partidele sistemice PSD si PNL au rol de stapani. Fieful nomenclaturii este puterea pe care i-o confera partidele sistemice.

Eu locuiesc in fieful lui Viorel, cel care umbla cu hrebenciucul!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *