9 Mai ziua Europei

Pe 9 mai, se împlinesc 70 de ani de la Declarația Schuman, care a pus bazele creării Uniunii Europene de astăzi. Proiectul Uniunii Europene a eliminat războiul între țările europene și l-a înlocuit cu instituții suprastatale care construiesc bunăstare pentru cetățenii europeni.

Care a fost impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana?

Economia României s-a dublat, PIB-ul crescând de mai mult de două ori de la aderare, de la 97 de miliarde de euro în 2007 la 223 de miliarde de euro în 2019. România e astăzi a 15-a cea mai mare economie europeană, peste cele ale Cehiei, Greciei sau Portugaliei. Comerțul României a profitat de apartenența la piața comună europeană, urmând traiectoria de creștere a economiei. Exporturile au crescut de 2.7 ori iar importurile s-au dublat, două treimi din exporturi și importuri fiind realizate în interiorul UE. Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat și câștigarea dreptului de a circula, de a studia și de a munci în orice stat membru. Banii trimiși în țară de românii care muncesc în Uniunea Europeană totalizează peste 38 de miliarde de euro, între 2007-2019. Acești bani sunt importanți atât pentru familiile din țară cât și pentru echilibrarea economiei (balansarea deficitului comercial). Sunt multe alte avantaje de care ne bucuram de cand suntem membrii ai Uniunii, investitii in satul romanesc, in cultura, in agricultura, in sprijinul IMM urilor, etc..

PIB-ul pe cap de locuitor în România a crescut de la 4590 de euro în 2007 la 11500 în 2019. Mai multe detalii puteti gasi aici

Dar Uniunea Europeana este un proiect care nu poate trece testul timpului, este o structura tip struțo-camilă. Astazi Europa moderna nu este nici Federatie, nici Confederatie, este o alianta economica, partial si politica (alegem parlamentari europeni). Cei care au pus bazele dezbaterii formarii unui suprastat european, au gandit proiectul european pentru a fi o Federatie, insa s-a dovedit a fi mult mai greu sa unifici politic statele europene, state cu o istorie bogata si indelungata. Astfel UE este un compromis, o statie in drumul catre unitate, care nu a fost niciodata gandita sa faca fata stresului crizelor economice ori de alta natura.

Astazi UE isi da ultimul examen, coronacriza si criza economica ce au debutat sunt incercari grele pentru Uniune. In absenta unor politici fiscale comune, a unitatii politice, Uniunea Europeana se afla la mare risc. Crizele din ultimul deceniu, mediul politic ostil la nivel mondial, criza emigrantilor si atentatele teroriste, au alimentat frontul nationalist in toate statele europene. Totodata, structurile UE suprastatale situate in afara puterii cetatenilor europeni au determinat frustrari si au alimentat miscari anti-europene. Lipsa democratiei in structurile UE nu face decat sa accelereze miscarea nationalista si sa puna in dificultate proiectul european. Despre Europa si conditia sa politica si economica voi mai scrie cu ocazii viitoare, negresit.

Ramane insa sa sarbotorim cel mai important pas facut de Romania in istoria sa, un pas care a insemnat mult mai multe avantaje decat dezavantaje, un pas care a dezvoltat Romania si a facut ca actualele generatii de romani sa aiba cel mai inalt nivel de trai dintotdeauna.

Toate bune!

La Multi Ani Europa! Sper sa ajung sa fiu in viata cand se va forma Federatia Europeana, Statele Unite ale Europei!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *